Torre Costanza / Cassin Rotası Tırmanışı / Grignia-Lecco-İtalya

Rota: Torre Costanza / Cassin Rotası
Ekip: Aykut Türem, Emiliano Cogliati
Tarih: 18 Mart 2006
Alpin zorluk: TD
İlk çıkış derecesi: V+ A1 yada VI A0
Serbest derecesi: VII+ / VIII- max, VII- zorunlu
Teknik Malzeme: 2 adet 55 m. ½  tırmanış ipi, 1 set friend, 1 set stopper, 1 yaylı takoz, 13 adet  değişik uzunluklarda express set, endlesslar ve yardımcı ipler, kişisel iniş ve emniyet malzemeleri.
Hava: Sabah açık , öğleden sonra sisli ve hafif rüzgarlı

Costanza Kulesi (Torre Costanza) İtalya / Lecco yakınlarında Grignietta isimli bir bölgede bulunmakta.
İrili ufaklı bir çok kulenin ve duvarın bulunduğu bölge küçük bir dolomitler kopyası. Leccoya yakınlığı sebebiylede, tarihi boyunca Cassin, Bonatti, Dell’Oro, Cogna gibi birçok efsanevi tırmanıcının antrenman alanı olmuş bir bölge.

tc3
Costanza kulesi üzeride bulunan bu rota Riccardo Cassin ve arkadaşları tarafından 1934 senesinde yapay yardımla açılmış, kısa ama görece sert bir alpin rota.
Rota halen geleneksel hali ile durmakta, bolt bulunmuyor ama özellikle yapay açılmış yerlerde ve istasyon noktalarında oldukça fazla sabit sikke mevcut. Bunlar yardımı ile serbest de denenebiliyor, ancak bu etaplar dışında bazı yerlerde görece uzun düşüş riski mevcut.

1. İp Boyu
1. İstasyon: Sabit sikke ve yaylı takoz
15 m. (IV+)  1. ip boyunun büyük kısmını serbest geçtik, zorluğun başladığı noktadan ipe girerek 15 m.lik kısa bir tırmanışla 2. istasyona ulaştık.

2. İp Boyu
2. İstasyon: İki sabit sikke, 1 friend
40 m. (V) Soldan giden temiz hattı başka bir rota zannederek kaçırdık. Çokça sağda kaldığımız için bir Grinia klasiği olan otlar arasında hafif tırmanış hafif bahçevanlı yaparak devam ettik. Ara emniyet şaşılacak kadar fazla ve sağlamdı.

3. İp Boyu
3. İstasyon: İki sabit sikke, 1 friend
35 m. (VI+) Zorluğun başladığı ip boyu. Sağa diyagonal hafif bir yükselme ile kulenin tam ortasından zirveye giden çatlak ve baca hatlarının başına bağlanıyorsunuz. Çatlağa girdiğiniz andan itibaren zorluk devamlı ve ara emniyet imkanı sadece sabit sikkeler. Çok aramama rağmen daha iyi emniyet imkanı bulamadım

4. İp Boyu
4. İstasyon: 4 sabit sikke, 1 friend
35 m. (VII+) 4. istasyon, 3. ip boyundaki çatlağın yatıklaşıp negatif bir duvarın altında sonlandığında noktada. Bu noktadan başlayarak bir miktar alçalarak sola yan geçerek bir köşe dönüyorsunuz ve yakaladığınız bir çatlaktan direk yukarı devam ediyorsunuz.
Zorlu teknik hamleler içermiyor ancak tam bir dayanıklılık savaşı. İstasyondan yan geçişe başladığınız andan yukardaki sete varıncaya kadar, gerçekten iyi bir dinlenme noktasından yoksun. Emniyet çatlak hattında daha önce yapay tırmanılmış noktalarda sikkelerle, kalanında da friendlerle sağlanabiliyor. İstasyondan yan geçip çatlağa girene kadar düşmemekte fayda var, bu aradadaki sikkeler ziyadesi ile çürük, ancak çok kısa ve kolay sayılabilecek bir pasaj.

4. ip boyunda traverste
4. ip boyunda traverste

5. İp Boyu
5. İstasyon: 2 sabit sikke, 1 friend
30 m. (VII+/VIII-) 5. istasyonun bulunduğu setten direk yükselerek ters eğimli dihedrale giriyorsunuz, devamında baca ve çatlak sistemi ile 6. istasyona ulaşılıyor.
Açılış hamleleri görece kolay ancak negatif dihedral oldukça jimnastik hamleler içeriyor ve tutamak fakiri. Cassin bu kısmı dihehralin bir kenarında bulunan ince çatlağa çaktığı sikkeleri kullanarak yapay yardımla geçmiş. Bu sikkeleri kullanarak serbest tırmanmayı denedik. Ayrıca çatlağın içine kısıtlıda olsa friend yerleştirilebiliyor. Ancak sikkeler görece sağlam, iki tanesine ufak düşüşler gerçekleştirdim.
Negatif dihedrali çıktığınız bir baca ile devam ediyor ip boyu, bu bacanın başında doğru pozisyonu bulursanız dinlenebiliyorsunuz. Akabinde ise ne içine tam sığabildiğiniz ne de uzuvlarınızı sıkıştırabildiğiniz bir çatlak sistemi mevcut.

Kilit ip boyu (aşağıdan)
Kilit ip boyu (aşağıdan)
Kilit ip boyu ( yukarıdan )
Kilit ip boyu ( yukarıdan )

6. İp Boyu
6. İstasyon: 2 sabit sikke, 1 stopper
40 m. (V+) Zirve direk devam eden görece kolay etap,zirveye giden bacayı tıkamış büyük bir kaya bloğunun altından geçerek zirveye ulaşıyorsunuz.

Kulenin arkasından bulunan fikslenmiş bir iniş parkuru mevcut 2 büyük bir küçük inişle kulenin arkasındaki boyuna inebiliyorsunuz. kactl.co

About anilsarkoglu

Check Also

Eznevit Kış Tırmanışı

YDK Üyeleri tarafndan gerçekleştirilen Eznevit Kış Tırmanışı’nın, üyelerimizden Anıl Şarkoğlu tarafından yazılan kısa raporu şöyledir. …